Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szőrtelenítésről mindent

Szőrtelenítésről mindent A legtöbb nő élete során találkozik a szőrtelenítés dilemmájával, amikor tizenéves korban elkezd megerősödni a láb, hónalj és egyéb szőrzet. Sajnos ez a dilemma életünk nagy részében jelen van, de csak rajtunk áll, hogy hol és miként regulázzuk meg a makacs szőrszálakat.

1. Miért szőrtelenítsek?

Általánosságban elmondható, hogy a szőrtelenítés első körben és leggyakrabban esztétikai okokból kerül előtérbe. Szeretnénk tetszeni magunknak, vagy jelenlegi, esetlegesen jövőbeni párunknak és mivel a mai világban ez már egy normálisnak vélt, bevett eljárás, így talán a társadalmi nyomás is szerepet játszhat egy kicsit. A szőr alapvetően védelmet nyújt a testnek, viszont eltávolításával korántsem tesszük ki magunkat kifejezett veszélyeknek. Vannak viszont olyan emberek, akinek valamilyen testi, genetikai adottságukból kifolyólag gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy begyulladnak a szőrtüszőik, így azt fájón és viszketően kínozza őket, ebben az esetben kifejezetten tanácsos egy hatékony és tartós szőrtelenítésnek alávetni magunkat.

2. Melyik szőrtelenítési módszert válasszam?

Erre a kérdésre nehéz egyetlen, határozott válasszal szolgálni, hiszen ez függ a szokásainktól, személyes preferenciáinkról és egyéni adottságainktól is. Vannak, akik továbbra is a hagyományos borotválkozás mellett teszik le a voksukat, és nem bánják, hogy ezzel a módszerrel akár naponta is el kell végezni a szőrszálak eltávolítását. Emellett szintén hagyományos technika a gyantázás, ami legalább már - szintén adottságoktól függően - akár 3-4 hét erejéig tudják biztosítani a simaságot, valamint alkalmazásával már a szőrszálak mennyisége is megritkulhat. Ezzel szemben viszont ha nem vagyunk nagy tehetségek az otthoni eljárásokban, aminél fontos figyelembe venni, hogy célszerű törekedni bőrünk biztonságára, már lehetséges, hogy havi egy alkalommal kozmetikus segítségére is szükségünk lehet. A felsorolásunkban a következő eljárás az epilátoros kezelés, amivel sokan végzik az otthoni szőrmentesítést. A gép lényege, hogy megragadja és úgymond kitépi a szőrszálakat a bőrből, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ez akár hosszabb és fájdalmasabb választás lehet a többihez képest, nem beszélve arról, hogy rosszabb esetben csak beleszakadnak a szálak a bőrbe, így nem is jelent olyan effektív megoldást, mintha tövestől szabadulnánk meg tőlük. Mindezen felül szóba jöhetnek még a szőrtelenítő krémek, aminek a használata valóban talán az egyik legegyszerűbb, viszont nagyon magas a vegyi anyag tartalma, könnyen irritálhatja a bőrt, akár gyulladás is kialakulhat és ráadásul meg is erősödhet tőle a szőr.

Vannak viszont olyan eljárások, amelyek biztosan kozmetikus segítségét igénylik, viszont így tartósan megszabadulhatunk a zavaró szőrszálaktól. Ilyen a lézeres, az IPL és az SHR szőrtelenítés vagy az elektrolízis kezelés. A lézeres és az IPL technikának a lényege, hogy nagy energiasűrűségű lézeres besugárzásokat nyelnek el a szőrszálak sötétebb pigmentjei, amelyek hőenergiává átalakulásuk végett elroncsolja a szőrhagymákat. A hagyományos lézeres technikának a továbbfejlesztett változata gyakorlatilag az IPL szőrtelenítés, viszont egyik sem jelent hatékony megoldást szőke szőrszálak és barnult, sötétebb bőrtónus esetén. 

Az elektrolízis hatékony választás, ha az arcon található szőrszálaktól szeretnénk megszabadulni, egyéb területre, mint például a hónalj vagy láb területe nem alkalmas, mivel fájdalmas és túl hosszadalmas élményt nyújtana. A kezelés során gyenge áramú tűvel pusztítják el a szőrhagymákat úgy, hogy a tűt levezetik a szőrtüsző helyéig és így minden szőrszálat egyesével sorra vesznek, viszont tartós hatást eredményez.

Talán napjaink legmodernebb és legkíméletesebb eljárása az SHR technológia, amely szintén tartós megoldást nyújt. Az IPL és lézeres technológiát továbbfejlesztve ez már a világosabb szőrszálakat és a barnult bőrt is effektíven kezeli, valamint a szőrhagymákat fokozatosan melegíti fel, így egyéntől függően akár fájdalommentesen is igénybe vehetjük.

3. Van végleges szőrtelenítés?

A kifejezés gyakorlati értelmében igen, van. A lézeres, IPL, SHR és elektrolízis kezelés hatására a szőrszálak elhalnak és leperegnek a kezelt területekről, tehát a hagymájuk nélkül gyakorlatilag nem képesek visszanőni többé. Viszont az emberi test rafinált és előfordulhat, hogy új szőrszálakat hoz létre hónapokkal később azon a területen, ezért mindegyik eljárás esetében érdemes évente legalább egy emlékeztető kezelést igénybe venni.

4. Miért az SHR szőrtelenítés a leghatékonyabb?

Az SHR - kibontva a mozaikszó a Super Hair Removal kifejezést rejti - egy innovatív technológia, ami a megelőző gépek hibáit küszöböli ki. Habár az előzőek is tartós megoldást hoznak a szőrtelenítés terén, viszont bizonyos helyzetekben nem gyakorolnak megfelelő hatást és emellett pedig fájdalmasak is lehetnek. Természetesen a fájdalomérzet minden egyén számára eltérő, de azért beláthatjuk, hogy humánusabb módszer a szőrszálak fokozatos felmelegítése ahelyett, hogy nagy erővel levillantanánk őket. Mindemellett rendkívüli újítás, hogy ezzel a technológiával már a szőke szőrszálaktól is megszabadulhatunk és a barnult bőr sem jelent többé akadályt, a bőr védettebb.

5. Mely területeket kezelhetek SHR kezeléssel?

Gyakorlatilag a test bármelyik területe ideális ahhoz, hogy ezt az eljárást szabadon alkalmazhasd rajta, viszont a szem környéke és a szemöldök a szem biztonsága érdekében nem vállalható. A nők általában a láb, hónalj, kar, intim, bajuszka, áll, pajesz, bikini vonal területeket szokták ezzel a technológiával szőrteleníteni, míg a férfiak esetében ez leginkább a hát, mellkas, tarkó és arc területekre szorítkozik.

6. Hogyan készüljek fel az SHR szőrtelenítésre?

Különösen nagy gondot nem igényelnek az előkészületek, viszont fontos, hogy a kezelést megelőzően maximum borotvával lehet előkészíteni a terepet és célszerű a megbeszélt időpont előtti pár napban kerülni az erős napfényt. Mivel az SHR szőrtelenítő gép nem csak a növekedési fázisban lévő szálakat képes eltávolítani, hanem a telogén (nyugalmi állapotú) szőrszálak is aktívan reagálnak a kezelésre, így jóval megkönnyíti az előkészületet.

7. Hányszor szükséges igénybe vennem egy SHR kezelést?

Mivel tartós megoldásra törekszünk, így semmiképpen sem elég csak egyszer ellátogatni és hatalmas eredményeket várni, érdemes lehet viszont azért előbb egy alkalmat vásárolni, hogy kipróbáljuk, hogyan viszonyulunk hozzá. Az, hogy egy embernek mennyi alkalom szükséges teljesen függ az egyéni adottságoktól, mint hogy milyen jellegűek a szőrszálak és a bőr, valamint hol szeretnénk búcsút inteni a szőrzetnek. Általánosságba véve mondhatjuk, hogy egy teljesen átlagos embernek 7-8 alkalommal kell eljönnie, de a teljes bizonyosságot 10 alkalom már tudja biztosítani. 

8. Mit tartsak észben a szőrtelenítés után?

Az SHR szőrtelenítést követően fontos, hogy a kezelt területet ne tegyük ki tartós napfénynek és magasabb hőmérsékletnek, így kerüljük a napozást, szaunázást, szoláriumot és társait. Emellett két kezelés között ajánlott egy 3-4 hét kihagyása, hogy ne terheljük túl a kezelt felületet, ebből következik, hogy ideális ezt az eljárást olyan időszakban kezdeni, amikor már elraktuk a rövid nadrágokat és bikiniket, a legjobb elkezdeni ősszel! Ezen felül kezelések között maximum borotvával szőrtelenítsünk.

9. Mikor nem javasolt SHR szőrtelenítést igénybe vennem?

A kezelés nem javasolt súlyos betegségek esetén, mint például a daganatos megbetegedéseknél, szív- és érrendszeri betegségeknél, fényérzékenységnél, hormonális zavaroknál, bőrbetegségeknél, diabétesszel, epilepsziával, magas vérnyomással, keringési zavarokkal, májbetegséggel, anyagcsere zavarokkal, melanomaval, retina vagy szembetegséggel. Ezen felül terhesség vagy szoptatás ideje alatt sem alkalmazható, valamint tetovált, vagy sminktetovált területeken nem végezhető el.

Reméljük hasznos információkkal tudtunk Nektek szolgálni és megkönnyítettük a szőrtelenítéssel kapcsolatos döntéseiteket!

Keresés